Penyeludupan dadah, Siti Zailah tidak puas hati jawapan Timbalan Menteri

Petikan daripada Harakah Daily

“Siti Zailah yang ditemui selepas itu bagaimanapun tidak berpuas hati dengan jawapan Abu Seman kepada soalannya yang dianggap sambil lewa dan tidak menjawab soalan sebenar.

“Saya tak puas hati dengan jawapan timbalan menteri tadi. Saya tanya berapa kes yang ditangkap, tapi beliau tidak jawab,” katanya.

Beliau yang juga timbalan ketua Muslimat PAS berkata, menurut maklumat yang diterimanya, ramai pengedar dadah di sempadan ditangkap oleh PDRM dan boleh didakwa di bawah seksyen 398 namun dibebaskan atas alasan tidak cukup bukti.

Sedangkan sumber memberitahu, ketika serbuan dibuat ke rumah pengedar, terdapat banyak dadah dan wang ditemui.

Difahamkan, pihak berkuasa membebaskan mereka kerana didakwa telah menerima rasuah dalam jumlah yang banyak.

“Apakah ini tidak cukup sebagai bukti? Saya menyeru kerajaan ersikap telus dalam menangani masalah ini. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu memaihnkan peranan mereka,” tegasnya.”

Ulasan 1

a) Yang ditemui hanyalah dadah dan wang. Ini tidak cukup untuk membuktikan Dadah dan Wang itu adalah milik mereka. Untuk menentukan seseorang itu bersalah, Pihak pendakwaan perlu mengemukakan bukti tanpa ragu bahawa barang tersebu adalah milik mereka. Mungkin semasa sebuan diadakan mereka hanya berada di dalam rumah tersebut. Ataupun yang tertangkap hanyalah pengawal keselamatan rumah tersebut. Siapa tahu?

b)Cuba Puan Siti Zailah berikan contoh kes yang dan bukti yang kukuh pihak berkuasa telah diberikan rasuah oleh mereka. kalau tiada bukti jangan pandai bercakap.

“Beliau dalam pada itu turut mempersoal program pemberian percuma methadone di klinik-klinik kerajaan untuk membantu penagih yang dilihat tidak berkesan dan tidak mencapai sasaran.

Ketidakberkesanan ini ujarnya turut diakui sendiri dalam laporan audit negara.

“Program yang dikatakan dilakukan secara tetutup ini, rupa-rupanya diakukan secara terbuka, dan orang boleh tahu siapa yang menerima bantuan methadone itu.Ini sekaligus tidak melindungi identiti penagih,” katanya.

Selain itu, pemberian methadone itu tidak membantu penagih untuk berhenti daripada mengambil najis dadah.”

Ulasan 2

a) Kalau nak berubah tu adalah dari penagih tersebut wahai puan siti zailah. Sebagai contohlah, saya katakan bahawa UMNO itu bagus. Undi Umno akan menjamin masa depan anak puan. Buktinya adalah hari ini. Masyarakat yang bebas bersuara. Tapi puan tetap tidak hendak percaya. Puan tidak mahu berubah dari pandangan puan. Puan katakan PAS adalah segalanya. Tiada Paksaan Dalam Islam dan Allah tidak akan merubah nasib seseorang itu kalau dia sendiri yang tidak berubah.

b) harap puan faham ye. Berikanlah tuduhan berserta dengan bukti yang nyata. Bukan cakap dan menabur fitnah. Ingat Puan, Wanita itu adalah fitnah terbesar kaum lelaki.

~ahmadrazmie~

Advertisements

0 Responses to “Penyeludupan dadah, Siti Zailah tidak puas hati jawapan Timbalan Menteri”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Calendar

December 2009
M T W T F S S
     
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Simpanan

UMNO – Bersatu Bersetia Berkhidmat

Komunis Era Baru

Pasti Akan Sesat (PAS)

Advertisements

%d bloggers like this: